Пропускане към основното съдържание

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия

 

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия - това стана ясно по време на регионална енергийна среща в София, информира БНТ.

На нея присъстват министрите на енергетиката на България, Гърция, Румъния, Турция, Азербайджан, Украйна и Северна Македония.

Ключовата тема на обсъждане по време на срещата е енергийната сигурност и независимост на целия регион.

Всички министри се обединиха около тезата, че регионът спешно се нуждае както от различни маршрути за доставката на природен газ, така и от различни източници. Сред държавите, които са най-подготвени в региона, очаквано са Турция и Гърция.

България е сред страните, които имат най-малко източници откъдето могат да вземат природен газ - страната ни има само една завършена междусистемна връзка с Румъния.

Две са основните предизвикателства пред региона, около които се обединиха енергийните министри - набавянето на достатъчно количества природен газ за хранилищата с оглед на намалелите доставки, които се очаква да бъдат почти спрени от Русия по тръбния газ, а също така и ограниченото количество капацитети на терминалите за втечнен газ. Те няма да са достатъчни да покрият нуждите на страните.

В момента България разполага с минимални количества в единственото си хранилище край Чирен, които ако се използват през лятото ще стигнат за 42 дни, но няма да са достатъчни за покриване на следващия зимен сезон.

"Виждаме как енергетиката се използва за оръжие, което е толкова очевидно. Виждаме едностранни нарушения на договора на "Газпром", когато ангажиментите не се изпълняват, когато са спрени доставките на газ. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни действия, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице", заяви премиерът Кирил Петков.

"Аз вярвам изначално, че сме подготвени. Вярвам, че има решения, които можем всички да използваме и да черпим ползи от тях и следва да завършим финалните технически аспекти и разбира се търговската работа, за да може тези решения наистина да станат реалност", допълни Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Той коментира, че България е склонна да поиска отсрочване от налагането на руско ембарго върху петрола, ако Европейската комисия се обедини около такова решение.

Снимка: trafficnews.bg

Коментари

ПОПУЛЯРНО

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място. След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“. Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църкв

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

ООН настоява за спешна хуманитарна помощ от $160 млн. за бедстващ Пакистан (Видео)

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения. Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитирани от БНР. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш. Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации. Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана. Снимки: Getty Images, БГНЕС