Пропускане към основното съдържание

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия

 

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия - това стана ясно по време на регионална енергийна среща в София, информира БНТ.

На нея присъстват министрите на енергетиката на България, Гърция, Румъния, Турция, Азербайджан, Украйна и Северна Македония.

Ключовата тема на обсъждане по време на срещата е енергийната сигурност и независимост на целия регион.

Всички министри се обединиха около тезата, че регионът спешно се нуждае както от различни маршрути за доставката на природен газ, така и от различни източници. Сред държавите, които са най-подготвени в региона, очаквано са Турция и Гърция.

България е сред страните, които имат най-малко източници откъдето могат да вземат природен газ - страната ни има само една завършена междусистемна връзка с Румъния.

Две са основните предизвикателства пред региона, около които се обединиха енергийните министри - набавянето на достатъчно количества природен газ за хранилищата с оглед на намалелите доставки, които се очаква да бъдат почти спрени от Русия по тръбния газ, а също така и ограниченото количество капацитети на терминалите за втечнен газ. Те няма да са достатъчни да покрият нуждите на страните.

В момента България разполага с минимални количества в единственото си хранилище край Чирен, които ако се използват през лятото ще стигнат за 42 дни, но няма да са достатъчни за покриване на следващия зимен сезон.

"Виждаме как енергетиката се използва за оръжие, което е толкова очевидно. Виждаме едностранни нарушения на договора на "Газпром", когато ангажиментите не се изпълняват, когато са спрени доставките на газ. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни действия, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице", заяви премиерът Кирил Петков.

"Аз вярвам изначално, че сме подготвени. Вярвам, че има решения, които можем всички да използваме и да черпим ползи от тях и следва да завършим финалните технически аспекти и разбира се търговската работа, за да може тези решения наистина да станат реалност", допълни Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Той коментира, че България е склонна да поиска отсрочване от налагането на руско ембарго върху петрола, ако Европейската комисия се обедини около такова решение.

Снимка: trafficnews.bg

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

Експерт: Може да се наложи национализация на рафинерията в Бургас

В началото на следващата седмица Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще пусне анализ, който развенчава всички митове, че България не може да функционира без руски петрол. От години рафинерията използва петрол от Либия, Иран и Ирак. Има множество суровини, които могат незабавно да заменят Русия. Това обясни пред БНР експертът от ЦИД Мартин Владимиров. Според него предположението, че рафинериите не могат да си сътрудничат с нищо друго освен с руски петрол, е политическо. Владимиров вижда вътрешнополитическия аспект на предложението като нежелание на правителството на Кирил Петков да открие нов фронт срещу интересите на Русия в страната. „Съмнявам се, че Европейската комисия е дала гаранция на България за изключение“, каза експерта за изказването на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев. Според Мартин Владимиров, ако ръководството на рафинерията не приеме нова стратегическа визия за доставките на суров петрол, може да се наложи

Проф. Волфганг Бенедек: В началото на войната Русия се съобразяваше с международното право, вече не толкова

"Цялата територия на Украйна може да се разглежда като място на престъпление". Думите са на главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан, след като посети киевското предградие Буча. "Ние сме тук, защото имаме основателни причини да смятаме, че тук се извършват престъпления, които попадат под юрисдикцията на нашия съд", каза още той и посочи, че за да "стигнем до истината", се изисква независимо и безпристрастно разследване". Екип от съдебни експерти на Международния наказателен съд вече е започнал работа в Буча. А първата стъпка на независимо и безпристрастно разследване направиха международни експерти от Организацията за сигурност и сътрудничество и Европа (ОССЕ). И откриха доказателства, че при инвазията си в Украйна Русия е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това става ясно от доклад на организацията. През март беше създадена мисия с представители на 45 от общ