Пропускане към основното съдържание

Икономист: За разлика от ембаргото върху природния газ, нефтът е по-лесно заменим

"България трябваше още в началото на войната да се подготвя за ембарго върху руския петрол, а и върху газа, за да няма изненади. Пренастройването на рафинерията ни няма да е проблем, защото "Лукойл Нефтохим" и сега преработва друг петрол, не само руски. Имаше изявление от рафинерията, че над определен процент обаче няма да има техническа възможност. Тук трябва да се съсредоточи държавата, да провери дали това е така".

Това поясни пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист на Центъра за изследване на демокрацията.

И допълни, че България не е предоставила реални изчисления как би се осъществило ембаргото на нашата територия:

"Вероятно има сериозни проблеми с начина, по който ще се контролира изпълнението на това от българската рафинерия, тъй като собственикът не е български".

В предаването "Събота 150" Стефанов посочи, че за разлика от ембарго върху природния газ, нефтът е по-лесно заменим:

"България може да доставя алтернативен нефт от Близкия изток, както и готовите продукти. Има алтернативи, по които България да се подготви. Проблемът е, че трябва да се случи във взаимодействие с рафинерията, която е руска собственост. Няма съмнение, че Кремъл контролира действията на енергийните си компании. Трябва да имаме правни механизми, по които могат да се контролират действията на компанията".

Той посочи, че налагането на ембарго ще означава намаляване на финансирането, което Европа дава на Кремъл - 1 млрд. евро на ден.

"Съмнявам се, че Русия ще успее да замести европейския пазар. Алтернативи ще могат да намерят, но в дългосрочен период. Това, което се говори за съществено повишаване на цените, е спекулация, защото не знаем как ще реагира световната икономика. Енергийната криза и високите цени, които помогнаха на Русия да води своята война в Украйна, са резултат от възстановяване на световната икономика. В момента, в който има забавяне на тази икономика, цените ще спаднат, което допълнително ще натисне приходите на Русия".

Интервюто с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.

Снимка: capital.bg

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

Проф. Волфганг Бенедек: В началото на войната Русия се съобразяваше с международното право, вече не толкова

"Цялата територия на Украйна може да се разглежда като място на престъпление". Думите са на главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан, след като посети киевското предградие Буча. "Ние сме тук, защото имаме основателни причини да смятаме, че тук се извършват престъпления, които попадат под юрисдикцията на нашия съд", каза още той и посочи, че за да "стигнем до истината", се изисква независимо и безпристрастно разследване". Екип от съдебни експерти на Международния наказателен съд вече е започнал работа в Буча. А първата стъпка на независимо и безпристрастно разследване направиха международни експерти от Организацията за сигурност и сътрудничество и Европа (ОССЕ). И откриха доказателства, че при инвазията си в Украйна Русия е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това става ясно от доклад на организацията. През март беше създадена мисия с представители на 45 от общ

Експерт: Може да се наложи национализация на рафинерията в Бургас

В началото на следващата седмица Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще пусне анализ, който развенчава всички митове, че България не може да функционира без руски петрол. От години рафинерията използва петрол от Либия, Иран и Ирак. Има множество суровини, които могат незабавно да заменят Русия. Това обясни пред БНР експертът от ЦИД Мартин Владимиров. Според него предположението, че рафинериите не могат да си сътрудничат с нищо друго освен с руски петрол, е политическо. Владимиров вижда вътрешнополитическия аспект на предложението като нежелание на правителството на Кирил Петков да открие нов фронт срещу интересите на Русия в страната. „Съмнявам се, че Европейската комисия е дала гаранция на България за изключение“, каза експерта за изказването на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев. Според Мартин Владимиров, ако ръководството на рафинерията не приеме нова стратегическа визия за доставките на суров петрол, може да се наложи