Пропускане към основното съдържание

Министърът на отбраната: България е жертва на хибридна война

"Няма пряка военна заплаха, няма заплаха за националната сигурност, но има рискове и тези рискове трябва да бъдат осъзнати. Когато се води война на няколкостотин километра от българската граница, рисковете са високи." Това каза в интервю за БНР министърът на отбраната Драгомир Заков. 

В предаването "Преди всички" той коментира, че Молдова е "потенциална криза, която може да се развие, а Балканите винаги са в обсега на потенциална дестабилизация", но сега сме се фокусирали на изток, където е "отворена раната".

Заков посочи, че няма опасения, че "ще останем без съдействие от нашите съюзници" за охраната на българското небе.

Във връзка с решението на парламента за помощта, която страната ни ще окаже на Украйна, Заков заяви:

"Не мисля, че Въоръжените сили станаха жертва. По-скоро стана жертва единството сред българските граждани. Получи се едно разделение по тази тема. Проекция на това разделение е компромисът, който се търсеше в Народното събрание."

Попитан трябва ли да има решение на Министерския съвет след решението на Народното събрание - министърът на отбраната каза, че това "зависи от конкретните параметри, които ще уговорим".

За ремонта на украинската военна техника у нас Драгомир Заков уточни, че по време на визита от украинска страна идната седмица ще бъдат обсъдени детайлите – например как ще става транспортирането, а украинската страна ще бъде запозната с възможностите на нашите заводи.

"По никакъв начин няма да бъде компрометирана националната сигурност", увери той.

По думите му "това ще бъде доста сериозна крачка в поддръжка на нашите предприятия".

В отговор на въпрос за изявленията на държавния глава Румен Радев, свързани с решението за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, военният министър изрази мнение, че е "прекалено да се каже, че България ще бъде въвлечена в конвенционална война".

"България отдавна е в хибридна война. България е жертва на хибридна война. Резултатът е страхът в българското общество, че някой може да ни нападне."

Като доскорошен посланик на България в НАТО Драгомир Заков каза, че не е видял "каквато и да е пукнатина" в ангажимента на НАТО по чл. 5 за взаимна отбрана.

Съюзниците ни правят достатъчно за нашата армия, смята военният министър. Той съобщи, че се работи със съюзници, за да може да се удължи използването на МиГ-29.

"Целта е българските ВВС да не губят способности. Има 110-годишна история на ВВС. Би било ужасяващо да стигнем до загуба за способности."

"Имам пълно доверие в боеспособността на Българската армия", заяви министър Заков в Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Той допълни, че няма забележки към Служба "Военно разузнаване".

"Водя диалог с всички парламентарни сили, включително с опозиционните партии. Винаги вратата ми е била отворена. Диалога няма да го спра и в бъдеще", декларира министърът на отбраната. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимка: БГНЕС

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

Експерт: Може да се наложи национализация на рафинерията в Бургас

В началото на следващата седмица Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще пусне анализ, който развенчава всички митове, че България не може да функционира без руски петрол. От години рафинерията използва петрол от Либия, Иран и Ирак. Има множество суровини, които могат незабавно да заменят Русия. Това обясни пред БНР експертът от ЦИД Мартин Владимиров. Според него предположението, че рафинериите не могат да си сътрудничат с нищо друго освен с руски петрол, е политическо. Владимиров вижда вътрешнополитическия аспект на предложението като нежелание на правителството на Кирил Петков да открие нов фронт срещу интересите на Русия в страната. „Съмнявам се, че Европейската комисия е дала гаранция на България за изключение“, каза експерта за изказването на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев. Според Мартин Владимиров, ако ръководството на рафинерията не приеме нова стратегическа визия за доставките на суров петрол, може да се наложи

Проф. Волфганг Бенедек: В началото на войната Русия се съобразяваше с международното право, вече не толкова

"Цялата територия на Украйна може да се разглежда като място на престъпление". Думите са на главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан, след като посети киевското предградие Буча. "Ние сме тук, защото имаме основателни причини да смятаме, че тук се извършват престъпления, които попадат под юрисдикцията на нашия съд", каза още той и посочи, че за да "стигнем до истината", се изисква независимо и безпристрастно разследване". Екип от съдебни експерти на Международния наказателен съд вече е започнал работа в Буча. А първата стъпка на независимо и безпристрастно разследване направиха международни експерти от Организацията за сигурност и сътрудничество и Европа (ОССЕ). И откриха доказателства, че при инвазията си в Украйна Русия е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това става ясно от доклад на организацията. През март беше създадена мисия с представители на 45 от общ