Пропускане към основното съдържание

В България засега няма установено заразено дете с новата форма на хепатит

Българските здравни власти следят с повишено внимание случаите на остър хепатит от нов тип при децата. Първите случаи бяха със заразени деца обявени преди месец от Европейския център за борба със заболяванията. Те бяха регистрирани във Великобритания.

Заболелите деца в Европа са около 200, а около 10% от тях развиват тежка чернодробна недостатъчност. Все още причинителят на инфекцията остава неизвестен за медицинската общност.

Засега заподозреният причинител е аденовирус, който може да се предава както по въздушно-капков път, така и по фекално-орален механизъм, поясни за БНР проф. д-р Виктория Дойчева, ръководител на Катедрата по епидемиология и хигиена в медицинския университет в София.

Най-много регистрирани деца с остра форма на хепатит са във Великобритания, следват Белгия и Испания.

"В България няма установено заразено дете с този вирус", уточни проф. Дойчева.

Тя предполага, че след обявяването на края на епидемичната вълна от Covid-19 и засилването на туризма е много вероятно този хепатит да се появи и у нас.

"Симптомите на този хепатит са като при всеки вирусен хепатит – мускулни болки, болки в корема, повръщане при децата, пожълтяване на склерите на очите, тъмният цвят на урината и по-светлите изпражнения", уточни специалистът.

Промяната в цвета на кожата към пожълтяване и промяна в цвета на урината са сигнал родителите да потърсят лекарска помощ, съветва Виктория Дойчева, като напомня да се спазват общите хигиенни правила.

"Засега няма място за сериозна тревога и паника. В световен мащаб случаите са пренебрежимо малко, несравнимо малко на фона на това, което видяхме с Covid", коментира в предаването "Хоризонт до обед" д-р Станимир Хасърджиев, президент на Националната пациентска организация и председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Притеснителното е, че в 10 на сто от случаите се налага чернодробна трансплантация, а по думите му "в България на практика нищо не може да се направи, ако имаме такива пациенти, колкото и малко да са те".

Извършване на чернодробна трансплантация по спешност в България се случва рядко дори при възрастни хора, посочи д-р Хасърджиев.

"При деца на практика няма нито опит, нито готовност това да се провежда."

Процедурите на НЗОК за обслужване в други европейски държави са доста тромави и не отговарят на такава ситуация, която изисква спешност, изтъкна той и апелира да се преразгледат.

"Българските институции да вземат мерки адекватно преди да е дошла трагедията."

70-80 на сто от всички случаи на хепатит А в Европа са в три държави – България, Румъния и Полша. Тази статистика е срамна, заяви д-р Станимир Хасърджиев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Снимка: БГНЕС

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

Експерт: Може да се наложи национализация на рафинерията в Бургас

В началото на следващата седмица Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще пусне анализ, който развенчава всички митове, че България не може да функционира без руски петрол. От години рафинерията използва петрол от Либия, Иран и Ирак. Има множество суровини, които могат незабавно да заменят Русия. Това обясни пред БНР експертът от ЦИД Мартин Владимиров. Според него предположението, че рафинериите не могат да си сътрудничат с нищо друго освен с руски петрол, е политическо. Владимиров вижда вътрешнополитическия аспект на предложението като нежелание на правителството на Кирил Петков да открие нов фронт срещу интересите на Русия в страната. „Съмнявам се, че Европейската комисия е дала гаранция на България за изключение“, каза експерта за изказването на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев. Според Мартин Владимиров, ако ръководството на рафинерията не приеме нова стратегическа визия за доставките на суров петрол, може да се наложи

Проф. Волфганг Бенедек: В началото на войната Русия се съобразяваше с международното право, вече не толкова

"Цялата територия на Украйна може да се разглежда като място на престъпление". Думите са на главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан, след като посети киевското предградие Буча. "Ние сме тук, защото имаме основателни причини да смятаме, че тук се извършват престъпления, които попадат под юрисдикцията на нашия съд", каза още той и посочи, че за да "стигнем до истината", се изисква независимо и безпристрастно разследване". Екип от съдебни експерти на Международния наказателен съд вече е започнал работа в Буча. А първата стъпка на независимо и безпристрастно разследване направиха международни експерти от Организацията за сигурност и сътрудничество и Европа (ОССЕ). И откриха доказателства, че при инвазията си в Украйна Русия е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Това става ясно от доклад на организацията. През март беше създадена мисия с представители на 45 от общ