Пропускане към основното съдържание

В България засега няма установено заразено дете с новата форма на хепатит

Българските здравни власти следят с повишено внимание случаите на остър хепатит от нов тип при децата. Първите случаи бяха със заразени деца обявени преди месец от Европейския център за борба със заболяванията. Те бяха регистрирани във Великобритания.

Заболелите деца в Европа са около 200, а около 10% от тях развиват тежка чернодробна недостатъчност. Все още причинителят на инфекцията остава неизвестен за медицинската общност.

Засега заподозреният причинител е аденовирус, който може да се предава както по въздушно-капков път, така и по фекално-орален механизъм, поясни за БНР проф. д-р Виктория Дойчева, ръководител на Катедрата по епидемиология и хигиена в медицинския университет в София.

Най-много регистрирани деца с остра форма на хепатит са във Великобритания, следват Белгия и Испания.

"В България няма установено заразено дете с този вирус", уточни проф. Дойчева.

Тя предполага, че след обявяването на края на епидемичната вълна от Covid-19 и засилването на туризма е много вероятно този хепатит да се появи и у нас.

"Симптомите на този хепатит са като при всеки вирусен хепатит – мускулни болки, болки в корема, повръщане при децата, пожълтяване на склерите на очите, тъмният цвят на урината и по-светлите изпражнения", уточни специалистът.

Промяната в цвета на кожата към пожълтяване и промяна в цвета на урината са сигнал родителите да потърсят лекарска помощ, съветва Виктория Дойчева, като напомня да се спазват общите хигиенни правила.

"Засега няма място за сериозна тревога и паника. В световен мащаб случаите са пренебрежимо малко, несравнимо малко на фона на това, което видяхме с Covid", коментира в предаването "Хоризонт до обед" д-р Станимир Хасърджиев, президент на Националната пациентска организация и председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

Притеснителното е, че в 10 на сто от случаите се налага чернодробна трансплантация, а по думите му "в България на практика нищо не може да се направи, ако имаме такива пациенти, колкото и малко да са те".

Извършване на чернодробна трансплантация по спешност в България се случва рядко дори при възрастни хора, посочи д-р Хасърджиев.

"При деца на практика няма нито опит, нито готовност това да се провежда."

Процедурите на НЗОК за обслужване в други европейски държави са доста тромави и не отговарят на такава ситуация, която изисква спешност, изтъкна той и апелира да се преразгледат.

"Българските институции да вземат мерки адекватно преди да е дошла трагедията."

70-80 на сто от всички случаи на хепатит А в Европа са в три държави – България, Румъния и Полша. Тази статистика е срамна, заяви д-р Станимир Хасърджиев.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Снимка: БГНЕС

Коментари

ПОПУЛЯРНО

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място. След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“. Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църкв

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

ООН настоява за спешна хуманитарна помощ от $160 млн. за бедстващ Пакистан (Видео)

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения. Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитирани от БНР. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш. Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации. Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана. Снимки: Getty Images, БГНЕС