Пропускане към основното съдържание

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива (Видео)

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива

В 13.00 часа се проведе брифинг в Министерския съвет относно темите, обсъждани на първото заседание на кризисния щаб по енергетика.

За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива, заяви на брифинга служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката.

Алексиев посочи, че щабът работи едва от три седмици, а в началото работата му е била концентрирана в това да събере необходимата информация, информират от БНР.

"Проблемите, които са натрупани, са много", отбеляза той и допълни, че щабът се е концентрирал първоначално върху довършването и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". 

"Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата държава. изгубено е доста време, в което нищо не е правено реално", посочи вицепремиерът и транспортен министър.

Според Христо Алексиев "каквито и доставки да искаме да осигурим те трябва да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим необходимите количества газ за населението и за бизнеса на едни добри, поносими цени".

"За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива", посочи служебният вицепремиер.

По думите му осигуряване на необходимите количества природен газ трябва да бъде на възможно най-добрите цени.

Алексиев допълни, че на днешното заседание на щаба са присъствали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и припомни, че компенсации за газа в момента са невъзможни, тъй като няма действащо Народно събрание.

Aлексиев също така отбеляза, че по отношение на газа, поради факта, че няма действащ парламент, е договорено, че ако има предложения за компенсации на бизнеса, то такива трябва да бъдат подготвени като законодателна инициатива, да преминат всичките нужни процедури и да бъде внесен в новото Народно събрание.

Енергийният министър Росен Христов пък заяви на днешния брифинг, че интерконектора от Гърция е договорено да се пусне на 1-ви октомври.

Щабът беше създаден от служебния премиер Гълъб Донев, веднага след като новият кабинет, назначен от президента, встъпи в длъжност.

Целта на щаба е да овладее кризата в енергетиката, да предложи решения за сигурност на доставките, както и механизъм за контрол на цените на горивата.

Щабът се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него участват представители на държавната агенция "Национална сигурност", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката.

В началото на август служебният енергиен министър Росен Христов предупреди, че ситуацията с доставките на газ е сериозна и има недостиг на договорените количества синьо гориво до края на годината.

Преди ден Христов обяви, че правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната ни.

Снимка: БГНЕС

Коментари

ПОПУЛЯРНО

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място. След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“. Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църкв

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

ООН настоява за спешна хуманитарна помощ от $160 млн. за бедстващ Пакистан (Видео)

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения. Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитирани от БНР. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш. Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации. Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана. Снимки: Getty Images, БГНЕС