Пропускане към основното съдържание

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място.

След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“.

Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църква, за възникването й и с какво тя е по-различна?

Историята на Англиканската църква започва с идването на бенедектинския монах Свети Августин Кентърбърийски на Острова с папската мисия да въведе християнството в Англия. В годините на Реформацията се стига до разрив между Ватикана и онези, които не искат повече да бъдат заедно с Рим и папата. Така Англиканската църква се отделя от римокатолическата. Разбира се, днес имаме много добри отношения с всички християни. След като националната ни църква къса връзките с Ватикана, ролята на монарха става много по-важна. Монархът поема някои от функциите, които има папата. Така в историята стигаме до крал Хенри Осми, който е искал да се разведе със съпругата си и да се ожени отново, за което папата не му е давал позволение.

Хенри Осми, разбира се, има специално място в историята на църквата и това е една цяла отделна голяма тема, на която са посветени много книги и филми, но да се върнем към днешните събития. Често по време на церемониите и траура бе изтъквано, че Елизабет Втора винаги е казвала, че църквата е съществена част от нейния живот...

Точно така. Тук могат да се кажат две неща. Първо, разбира се, трябва да споменем преплитането между роля на Църквата на Англия и ролята на монарха, което е видно от всички церемонии, свързани с коронацията и други ритуали. Но встрани от това, Нейно величество покойната Елизабет бе много отдадена и посветена на църковните дела. Това не винаги е било така - английските крале и кралици са имали доста различно поведение по отношение на църквата, но Елизабет бе абсолютно отдаден член и върховен управител, истинска жена-християнка.

Предстои погребението на Елизабет Втора. То ще бъде държавно. Бивш британски дипломат заяви, че ще е нещо невиждано досега. Какво бихте казали за него от гледна точка на църквата?

Мисля, че има два елемента в тази погребална служба. Първият е по-очевидният - това е държавно погребение, което означава, че ще бъде много величествено с войниците, гвардейците, маршируващите оркестри, тържествеността, стотиците хиляди хора. Но това не е първото държавно погребение, макар последното да бе след смъртта на Уинстън Чърчил през 1965 година. В същото време това ще бъде една обикновена християнска англиканска погребална служба. Молитвите, които ще прочетем за кралицата са същите, които аз чета всяка седмица за починалите в моята енория. Разликата ще дойде от красотата и величието на Уестминстърското абатство, музиката, церемониалността на ритуала. Това ще бъде едно величествено, помпозно, прекрасно събитие, но в същото време и една обиквовена християнска погребална служба.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник - 19 септември. То ще се проведе от 13.00 часа българско време в Уестминстърското абатство. Поканени са повече от 500 държавни глави, правителствени ръководители и други официални лица. Сред поканените няма представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.

Снимка: Reuters

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Петьо Блъсков и Атанас Бояджиев влязоха в спор "за" или "против" хартиената бюлетина в студиото на BG ON Air. "За" или "против" хартиената бюлетина, която взриви парламента? "В България се гласува с хартиена бюлетина в секции с под 300 души, така че ние имаме такова гласуване и в този момент. Хартиената бюлетина си съществува в изборния процес. Води се такъв спор при положение, че липсата на контрол върху машинното гласуване в този му вид е доказан", заяви журналистът Петьо Блъсков в студиото на "Денят ON AIR". Според адвокат Атанас Бояджиев в квартал "Столипиново" по време на избори сигналите за нарушения в изборния ден за над 10. Той смята, че проблемът не е само в недействителните бюлетини, а в голямата фалшификация и подмяна на протоколи в изборната нощ. Той оприличава това на кражба и изкривяване на вота на българите, докато машините са спестили недействителните гласове. "Машините не дават възможност за ко

Си Дзинпин спечели исторически трети мандат начело на Китай

Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия, съобщиха държавните медии. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат. Той обеща да работи "усърдно като лидер на Китай. Двадесетият конгрес приключи с избора новия Централен комитет от около 200 висши партийни служители. Те се събраха, за да изберат Постоянния комитет - ръководството на китайската политическа власт, на чийто връх Си седи твърдо. Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление. По-рано церемонията по закриването на конгреса беше прекъсната, тъй като бившият лидер Ху Дзинтао беше изведен от залата. Слабият 79-годишен Ху първоначално изглеждаше, че не желае да напусне първия ред на членовете на Пос

НАСА изстреля безпроблемно свръх-тежката ракета SLS към Луната (Видео)

НАСА осъществи безпроблемно първия полет на новата си свръх-тежка ракета SLS към Луната. Изстрелването бе отлагано няколко пъти в рамките на последните два месеца. Космическата агенция реализира старта в 8:48 часа българско време. Началната фаза премина гладко, като помощните ускорители се отделиха от ракетата около 2 минути след полета. Четири минути след полета двигателите на SLS продължиха да работят без проблем, а ракетата бе ускорена до 11 000 км/ч. Малко повече от 8 минути след полета първата степен на ракетата SLS се разкачи по план, а космическият кораб "Орион" влезе в орбита около Земята със скорост от 25 000 км/ч. С успешния си старт SLS се превърна в най-мощната ракета, с която разполага човечеството. Космическият кораб "Орион" започна да разгръща слънчевите си панели приблизително 18 минути след изстрелването. На борда му са няколко камери, които предават визуално състоянието на апарата. С програмата "Артемида" (Artemis) САЩ трябва да върне ам