Пропускане към основното съдържание

За Елизабет Втора като глава на Англиканската църква и защитник на вярата

Само Луи 14-и е управлявал в Европа по-дълго от нея. Кралица Елизабет Втора остана 70 години на трона и през цялото време беше глава на Англиканската църква. В понеделник ще бъде погребана до покойния си съпруг принц Филип. По време на националния траур и предаването на короната се отиграват древни ритуали, но участието на Църквата на Англия винаги е на предно място.

След отделянето на англиканската църква от Ватикана, ролята на монарха става много важна. Това обясни пред БНР негово преподобие каноник Лий Франсис-Декани, чиято енория е в графство Есекс. "Титлата, която се дава на монарсите, е "Върховен управител на Църквата на Англия"или Глава на църквата. При коронясването, монархът получава още титлата "Защитник на вярата". Това означава, че кралицата, или сега кралят, имат централна роля в текущия живот на църквата, като назначаването на епископите и приемането на съответното законодателство“.

Ваше преподобие, нека поговорим още малко за Англиканската църква, за възникването й и с какво тя е по-различна?

Историята на Англиканската църква започва с идването на бенедектинския монах Свети Августин Кентърбърийски на Острова с папската мисия да въведе християнството в Англия. В годините на Реформацията се стига до разрив между Ватикана и онези, които не искат повече да бъдат заедно с Рим и папата. Така Англиканската църква се отделя от римокатолическата. Разбира се, днес имаме много добри отношения с всички християни. След като националната ни църква къса връзките с Ватикана, ролята на монарха става много по-важна. Монархът поема някои от функциите, които има папата. Така в историята стигаме до крал Хенри Осми, който е искал да се разведе със съпругата си и да се ожени отново, за което папата не му е давал позволение.

Хенри Осми, разбира се, има специално място в историята на църквата и това е една цяла отделна голяма тема, на която са посветени много книги и филми, но да се върнем към днешните събития. Често по време на церемониите и траура бе изтъквано, че Елизабет Втора винаги е казвала, че църквата е съществена част от нейния живот...

Точно така. Тук могат да се кажат две неща. Първо, разбира се, трябва да споменем преплитането между роля на Църквата на Англия и ролята на монарха, което е видно от всички церемонии, свързани с коронацията и други ритуали. Но встрани от това, Нейно величество покойната Елизабет бе много отдадена и посветена на църковните дела. Това не винаги е било така - английските крале и кралици са имали доста различно поведение по отношение на църквата, но Елизабет бе абсолютно отдаден член и върховен управител, истинска жена-християнка.

Предстои погребението на Елизабет Втора. То ще бъде държавно. Бивш британски дипломат заяви, че ще е нещо невиждано досега. Какво бихте казали за него от гледна точка на църквата?

Мисля, че има два елемента в тази погребална служба. Първият е по-очевидният - това е държавно погребение, което означава, че ще бъде много величествено с войниците, гвардейците, маршируващите оркестри, тържествеността, стотиците хиляди хора. Но това не е първото държавно погребение, макар последното да бе след смъртта на Уинстън Чърчил през 1965 година. В същото време това ще бъде една обикновена християнска англиканска погребална служба. Молитвите, които ще прочетем за кралицата са същите, които аз чета всяка седмица за починалите в моята енория. Разликата ще дойде от красотата и величието на Уестминстърското абатство, музиката, церемониалността на ритуала. Това ще бъде едно величествено, помпозно, прекрасно събитие, но в същото време и една обиквовена християнска погребална служба.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора ще бъде в понеделник - 19 септември. То ще се проведе от 13.00 часа българско време в Уестминстърското абатство. Поканени са повече от 500 държавни глави, правителствени ръководители и други официални лица. Сред поканените няма представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан.

Снимка: Reuters

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Политолог: Финландия ще запълни липсващата част в пъзела на сигурността в Северна Европа

600 артилерийски части, 12 000 професионални войници и 600 000 резервисти, 55 бойни самолета F-18, които ще бъдат заменени с F-35 - ако НАТО включи Финландия. 1300 километра граница и сложна история с Русия. В четвъртък финландският президент Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин съвместно обявиха подкрепата си за членство, което ще сложи край на военния неутралитет на страната. Официалната политическа позиция се очаква да бъде обявена утре, но както Финландия, така и съседна Швеция изглежда са решени да се присъединят към сделката възможно най-скоро. Това идва, след като руската агресия срещу Украйна преобърна обществените и политически нагласи в двете страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да се присъединят бързо, при условие че бъдат одобрени от всяка страна-членка. Последва първото предизвикателство, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че не гледа положително на разширяването, защото Швеция е една от ст

ООН настоява за спешна хуманитарна помощ от $160 млн. за бедстващ Пакистан (Видео)

ООН иска да бъдат предоставени 160 милиона долара в подкрепа на Пакистан. Държавата е засегната от безпрецедентни наводнения. Световната организация и пакистанското правителство ще отправят утре официална молба за набавяне на тази сума за спешно подпомагане на страната, предаде Франс прес, като се позова на Стефан Дюжарик, говорителя на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитирани от БНР. Очаква се ситуацията да се влоши, тъй като валежите продължават, каза говорителят на Гутериш. Той добави, че ООН "вече е осигурила седем милиона долара от други програми, за да покрие най-спешните нужди. Още три милиона долара са били отпуснати от Фонда на ООН за извънредни ситуации. Десетки милиони жители на Пакистан страдат от най-проливните мусонни дъждове от три десетилетия. Най-малко 1136 души загинаха, много къщи бяха унищожени, а жизненоважна земеделска реколта - съсипана. Снимки: Getty Images, БГНЕС