Пропускане към основното съдържание

Детския паралич: Защо е толкова трудно да бъде унищожен

Детския паралич Защо е толкова трудно да бъде унищожен

Години наред детският паралич е почти изчезнал. Сега, комбинация от стари и нови предизвикателства пречат на 35 годишните усилия светът да се отърве от осакатяващата болест. Тук се включва войната в Украйна, наводненията в Пакистан, недоверието във ваксините и пандемията от Ковид-19, пише Блумбърг.

В Африка възникнаха нови огнища, а в Ню Йорк един мъж беше парализиран. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс беше обещала 1,2 милиарда долара, за да завърши мисията.

Видео: bloombergtv.bg

"Бяхме на път да унищожим полиомиелита до края на 2023. Липсата на финансиране ще промени това", казва д-р Хамид Джафари, директор на проекта за унищожаване на детския паралич към СЗО.

Полиомиелитът е силно заразна болест причинявана от един от трите типа полио вируси, които се размножават в човешката храносмилателна система. Заразените отделят вируса с изпражненията и той лесно се разпространява в райони без добри санитарни и хигиенни условия. Трудно е да бъде унищожен, защото по-малко от 1 на 100 души, които се заразяват показва симптоми на заболяването или знаят, че са болни. Така те могат да предават вируса на други хора.

"Тъй като тези вируси да съществуват навсякъде по света, целият свят е изложен на риск. В наш интерес е да довършим това, да премахнем риска за всички хора", казва Карол Пандак, директор на PolioPlus Rotary International.

Снимка: Getty images

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Петьо Блъсков и Атанас Бояджиев влязоха в спор "за" или "против" хартиената бюлетина в студиото на BG ON Air. "За" или "против" хартиената бюлетина, която взриви парламента? "В България се гласува с хартиена бюлетина в секции с под 300 души, така че ние имаме такова гласуване и в този момент. Хартиената бюлетина си съществува в изборния процес. Води се такъв спор при положение, че липсата на контрол върху машинното гласуване в този му вид е доказан", заяви журналистът Петьо Блъсков в студиото на "Денят ON AIR". Според адвокат Атанас Бояджиев в квартал "Столипиново" по време на избори сигналите за нарушения в изборния ден за над 10. Той смята, че проблемът не е само в недействителните бюлетини, а в голямата фалшификация и подмяна на протоколи в изборната нощ. Той оприличава това на кражба и изкривяване на вота на българите, докато машините са спестили недействителните гласове. "Машините не дават възможност за ко

Си Дзинпин спечели исторически трети мандат начело на Китай

Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия, съобщиха държавните медии. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат. Той обеща да работи "усърдно като лидер на Китай. Двадесетият конгрес приключи с избора новия Централен комитет от около 200 висши партийни служители. Те се събраха, за да изберат Постоянния комитет - ръководството на китайската политическа власт, на чийто връх Си седи твърдо. Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление. По-рано церемонията по закриването на конгреса беше прекъсната, тъй като бившият лидер Ху Дзинтао беше изведен от залата. Слабият 79-годишен Ху първоначално изглеждаше, че не желае да напусне първия ред на членовете на Пос

НАСА изстреля безпроблемно свръх-тежката ракета SLS към Луната (Видео)

НАСА осъществи безпроблемно първия полет на новата си свръх-тежка ракета SLS към Луната. Изстрелването бе отлагано няколко пъти в рамките на последните два месеца. Космическата агенция реализира старта в 8:48 часа българско време. Началната фаза премина гладко, като помощните ускорители се отделиха от ракетата около 2 минути след полета. Четири минути след полета двигателите на SLS продължиха да работят без проблем, а ракетата бе ускорена до 11 000 км/ч. Малко повече от 8 минути след полета първата степен на ракетата SLS се разкачи по план, а космическият кораб "Орион" влезе в орбита около Земята със скорост от 25 000 км/ч. С успешния си старт SLS се превърна в най-мощната ракета, с която разполага човечеството. Космическият кораб "Орион" започна да разгръща слънчевите си панели приблизително 18 минути след изстрелването. На борда му са няколко камери, които предават визуално състоянието на апарата. С програмата "Артемида" (Artemis) САЩ трябва да върне ам