Пропускане към основното съдържание

Николай Младенов: Предстои ескалация на конфликта в Украйна

Николай Младенов Предстои ескалация на конфликта в Украйна

"Нещата с войната в Украйна не изглеждат добре. Дори спирането ѝ в момента не означава, че това ще доведе до успокояване на международното положение. В началото на кризата в Украйна вече бяхме влезли в период на глобална нестабилност, който ще продължи дълго време. Влизаме в един период на разделение, в който светът ще бъде разделен поне на две групи държави - от една страна е Западът, от друга - страните, близки до Русия и Китай, и от трета страна - държавите от Близкия изток, Африка". 

Това каза пред БНР Николай Младенов, бивш външен министър, бивш специален пратеник на ООН за Близкия изток, сега член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики, генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби. 

И допълни, че войната в Украйна изглежда ясна - кой е агресорът, коя е жертвата, но "колкото повече една държава е по-далече от фронтовата линия, толкова повече ще пречупва отношението към кризата според собствения си национален интерес". 

"Притеснително е финансовото разделение, към което отиваме - рецесията, инфлацията. Всичко това ще има дългосрочни ефекти върху много държави. На този фон международните институции са много отслабени". 

Младенов подчерта, че позицията на Европа спрямо войната е обяснима, тъй като агресията трябва да бъде спряна: 

"Но през последните десетилетия свикнахме европейското развитие да бъде зависимо от евтините енергийни източници. Трябва да си дадем сметка, че преходът на откъсване от този тип зависимост ще е болезнен. Това откъсване е неизбежно. Притеснява ме, че богатите европейски страни все още се страхуват да платят тази цена. Колкото повече се бави този процес, толкова по-болезнен ще е преходът". 

По думите му Европа приема за даденост, че светът ще бъде с нас: 

"Трябва по-добре да обясним позицията, която заемаме като Европейския съюз. Трябва да си дадем сметка, че срещу подкрепата, която искаме от други държави, ние също трябва да дадем нещо". 

Прогнозата на Николай Младенов е, че предстои случайна или целенасочена ескалация на конфликта в Украйна и са необходими премерени действия от страна на всички. 

Според него през последните години отстрани България изглежда много объркана, "което е естествен резултат от вътрешнополитическото объркване": 

"Когато виждаме това лутане - ще помагаме ли на Украйна, няма ли да помагаме, трудно може да се очаква консистентна външнополитическа позиция, която да се излъчва от страната ни... Българският народ винаги е много разумен, когато отива да гласува и посланието му е "седнете и се разберете". Безотговорно е да заявяваш, че не искаш да говориш с този или с онзи. Това се вижда отвън и се отразява върху външнополитическите поведение на държавата. Национално безотговорно е да се ходи от избори в избори. Трябва да има разговори". 

Интервюто с Николай Младенов можете да чуете в звуковия файл. 

Снимка: БГНЕС

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Петьо Блъсков и Атанас Бояджиев влязоха в спор "за" или "против" хартиената бюлетина в студиото на BG ON Air. "За" или "против" хартиената бюлетина, която взриви парламента? "В България се гласува с хартиена бюлетина в секции с под 300 души, така че ние имаме такова гласуване и в този момент. Хартиената бюлетина си съществува в изборния процес. Води се такъв спор при положение, че липсата на контрол върху машинното гласуване в този му вид е доказан", заяви журналистът Петьо Блъсков в студиото на "Денят ON AIR". Според адвокат Атанас Бояджиев в квартал "Столипиново" по време на избори сигналите за нарушения в изборния ден за над 10. Той смята, че проблемът не е само в недействителните бюлетини, а в голямата фалшификация и подмяна на протоколи в изборната нощ. Той оприличава това на кражба и изкривяване на вота на българите, докато машините са спестили недействителните гласове. "Машините не дават възможност за ко

Си Дзинпин спечели исторически трети мандат начело на Китай

Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия, съобщиха държавните медии. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат. Той обеща да работи "усърдно като лидер на Китай. Двадесетият конгрес приключи с избора новия Централен комитет от около 200 висши партийни служители. Те се събраха, за да изберат Постоянния комитет - ръководството на китайската политическа власт, на чийто връх Си седи твърдо. Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление. По-рано церемонията по закриването на конгреса беше прекъсната, тъй като бившият лидер Ху Дзинтао беше изведен от залата. Слабият 79-годишен Ху първоначално изглеждаше, че не желае да напусне първия ред на членовете на Пос

НАСА изстреля безпроблемно свръх-тежката ракета SLS към Луната (Видео)

НАСА осъществи безпроблемно първия полет на новата си свръх-тежка ракета SLS към Луната. Изстрелването бе отлагано няколко пъти в рамките на последните два месеца. Космическата агенция реализира старта в 8:48 часа българско време. Началната фаза премина гладко, като помощните ускорители се отделиха от ракетата около 2 минути след полета. Четири минути след полета двигателите на SLS продължиха да работят без проблем, а ракетата бе ускорена до 11 000 км/ч. Малко повече от 8 минути след полета първата степен на ракетата SLS се разкачи по план, а космическият кораб "Орион" влезе в орбита около Земята със скорост от 25 000 км/ч. С успешния си старт SLS се превърна в най-мощната ракета, с която разполага човечеството. Космическият кораб "Орион" започна да разгръща слънчевите си панели приблизително 18 минути след изстрелването. На борда му са няколко камери, които предават визуално състоянието на апарата. С програмата "Артемида" (Artemis) САЩ трябва да върне ам