Пропускане към основното съдържание

Парламента реши България да предостави оръжие за Украйна

 

Парламента реши България да предостави оръжие за Украйна

Аудио подкаст - Проф. Тодор Тагарев: България има много какво да даде като военна помощ на Украйна.

Слабостта и страхът съблазняват агресорите, които обикновено търсят лесни жертви. Затова решението на България да предоставя военна помощ на Украйна е правилно, смята Петър Чолаков.

С решението да предостави военна помощ на Украйна, 48-ото Народно събрание успешно взе своя поправителен изпит и изпълни своя дълг. Украйна бе нападната от Русия, защото дръзна да мисли и действа като суверенна държава, която, напук на имперското високомерие на Кремъл, потърси място в ЕС и НАТО, от които част е и България. Като член на тези семейства, нашата страна не може да бъде безучастна.

През май 47-то НС се престраши единствено да позволи, гласувайки предложението на ПП, да ремонтираме украинска военна техника, както и да изпратим каски и бронежилетки за Киев. Предложението на ДБ за военна помощ бе подкрепено само от депутати от ГЕРБ.

Без оръжие в ръцете ще умрем, но пък защитени - така, не без ирония, Дмитро Кулеба, външният министър на Украйна, коментира тогава "половинчатата" българска подкрепа.

Що за неутралитет е това, г-н Костадинов?

До момента Киев не е искал ремонт на военна техника. За сметка на това преди дни стотици украински българи изпратиха отворено писмо до президента Радев и правителството, в което молят за военна помощ срещу руския войнишки ботуш. Писмото опровергава твърденията на нашите кремълски "патриоти", според които българите в Украйна били подложени на гнет от Киев. Апелът на сънародниците показва защо българският "неутралитет", който уж проповядват от БСП и "Възраждане", няма нищо общо с родолюбието.

От формацията на Петков заеха по-твърда позиция в подкрепа на Киев. ДПС облякоха най-евроатлантическите си костюми. Дори "новаците" от "Български възход" на Стефан Янев дадоха плах знак, че могат да се откажат от шпагата между Брюксел и Москва.

Президентът Радев, назначеният от него служебен кабинет, БСП и "Възраждане", които са против решението на НС за военна помощ, обаче продължават да опаковат малодушието си като "призив към трезво мислене" - "в името на неутралитета" и "срещу войнолюбците".

За какъв "неутралитет" обаче говорите, г-н Костадинов, когато на митингите Ви почти без изключение има руски знамена, някои даже по-големи, по-импозантни от българските?

Ами Вашият "неутралитет", г-жо Нинова? Защо са тези "трикове"? Бъдете честна към своите избиратели. Публична тайна, е че българските оръжия достигаха до Киев, докато бяхте вицепремиер в кабинета "Петков".

Президентът Радев и тези, които мислят като него, смятат, че изпращайки оръжие за Украйна, България се излага на риск.

Не, България не се излага на риск

Аз твърдя точно обратното: решението на НС с нищо няма да повиши риска за страната ни. Повтарям: нашето оръжие вече е на сцената на бойните действия. Решението на НС е закъсняло. То е формалност, макар и с огромно, символно значение. С него отговаряме на призива на Европейския парламент от началото на октомври да заемем ясна позиция спрямо руската инвазия.

Като натовска държава, ние отдавна сме на мушката на Москва, нищо че оттам официално ни обявиха за "неприятел" едва преди няколко месеца.

ГРУ не е спирало да действа на българска територия. За това говорят финансираните от Москва политически проекти, петоколонниците и четирихилядниците, които се радваха на енергийната зависимост на България от Русия. Ами данните, че руски агенти са застрашавали живота на български граждани (случаят "Гебрев")? Ами хакерските атаки, дирижирани от Москва (при последната, през октомври, мишена бяха 14 сайта на министерства, агенции и др.)?

Нима руският президент Путин приведе доказателства, когато замеси страната ни във взрива на кримския мост? Впоследствие Кремъл смени "тезата си", но извинение, разбира се, не последва.

На фона на ясното "отношение", което Русия демонстрира спрямо България, не мисля, че с решението на парламента рискът за страната ни се повишава. Точно обратното. Слабостта и страхливостта съблазняват агресорите, които обикновено търсят лесни жертви. Твърдостта на убежденията и силата на характера обезкуражават побойниците.

Важно е също, че в т. 3 от решението военната помощ за Украйна се обвързва с модернизацията на българската армия. Правителството трябва, в срок от 1 месец, да проведе преговори с партньорите в НАТО и ЕС за намиране на "заместващи способности", като така се ускори освобождаването от старото съветско въоръжение.

Съдейки по изказванията на военния министър Димитър Стоянов, не е изключено обаче служебният кабинет "Донев" да се опита да осуети под някакъв претекст изпълнението на решението на парламента. Това би задълбочило политическата криза и би създало опасен прецедент.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология на БАН. То може да не съвпада с позициите на редакцията на audio-news.info като цяло. 

Автор: Петър Чолаков | Снимка: Atlantic Council | Аудио: Радио "Стара Загора" | Видео: bgonair.bg

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Петьо Блъсков и Атанас Бояджиев влязоха в спор "за" или "против" хартиената бюлетина в студиото на BG ON Air. "За" или "против" хартиената бюлетина, която взриви парламента? "В България се гласува с хартиена бюлетина в секции с под 300 души, така че ние имаме такова гласуване и в този момент. Хартиената бюлетина си съществува в изборния процес. Води се такъв спор при положение, че липсата на контрол върху машинното гласуване в този му вид е доказан", заяви журналистът Петьо Блъсков в студиото на "Денят ON AIR". Според адвокат Атанас Бояджиев в квартал "Столипиново" по време на избори сигналите за нарушения в изборния ден за над 10. Той смята, че проблемът не е само в недействителните бюлетини, а в голямата фалшификация и подмяна на протоколи в изборната нощ. Той оприличава това на кражба и изкривяване на вота на българите, докато машините са спестили недействителните гласове. "Машините не дават възможност за ко

Си Дзинпин спечели исторически трети мандат начело на Китай

Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия, съобщиха държавните медии. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат. Той обеща да работи "усърдно като лидер на Китай. Двадесетият конгрес приключи с избора новия Централен комитет от около 200 висши партийни служители. Те се събраха, за да изберат Постоянния комитет - ръководството на китайската политическа власт, на чийто връх Си седи твърдо. Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление. По-рано церемонията по закриването на конгреса беше прекъсната, тъй като бившият лидер Ху Дзинтао беше изведен от залата. Слабият 79-годишен Ху първоначално изглеждаше, че не желае да напусне първия ред на членовете на Пос

НАСА изстреля безпроблемно свръх-тежката ракета SLS към Луната (Видео)

НАСА осъществи безпроблемно първия полет на новата си свръх-тежка ракета SLS към Луната. Изстрелването бе отлагано няколко пъти в рамките на последните два месеца. Космическата агенция реализира старта в 8:48 часа българско време. Началната фаза премина гладко, като помощните ускорители се отделиха от ракетата около 2 минути след полета. Четири минути след полета двигателите на SLS продължиха да работят без проблем, а ракетата бе ускорена до 11 000 км/ч. Малко повече от 8 минути след полета първата степен на ракетата SLS се разкачи по план, а космическият кораб "Орион" влезе в орбита около Земята със скорост от 25 000 км/ч. С успешния си старт SLS се превърна в най-мощната ракета, с която разполага човечеството. Космическият кораб "Орион" започна да разгръща слънчевите си панели приблизително 18 минути след изстрелването. На борда му са няколко камери, които предават визуално състоянието на апарата. С програмата "Артемида" (Artemis) САЩ трябва да върне ам