Пропускане към основното съдържание

Професор Мориц Шуларик за растящата инфлация и тенденцията за обръщане

Професор Мориц Шуларик за растящата инфлация и тенденцията за обръщане

Аудио подкаст: Големите печалби сега се правят от компании, които продават на все по-високи цени, но разходите им не растат толкова силно. Чуйте коментара на експертите на ЕЛАНА Трейдинг – Димитър Георгиев и Цветослав Цачев.

Дали високата сега инфлация няма да стане постоянна? Икономистът Мориц Шуларик твърди пред DW, че поне в Европа има надежда за обрат. "Изправени сме пред уникални предизвикателства", казва той.

Мориц Шуларик: В най-значителна степен това бе предизвикано от рязкото покачване на цените на енергията след началото на руската агресия срещу Украйна. Към това се добави и фактът, че по същото време излязохме от пандемията. Много страни отвориха почти едновременно икономиките си, което доведе до увеличено потребление. Това пък оказа голям натиск върху цените, особено защото на някои места веригите за доставки се оказаха прекъснати.

Едно от утвърдените средства е централните банки да повишат лихвените проценти. В момента това се случва доста активно в САЩ, а ЕЦБ е малко по-колеблива. Но обръщане на тенденцията засега още не се забелязва. На какво се дължи това?

Шуларик: Ситуацията в Европа е по-различна от тази в САЩ. Инфлацията в САЩ е също толкова висока, колкото и в Европа, но там не страдат от по-високи цени на газа или бензина. В Европа основният двигател на инфлацията е енергията, цените за която нараснаха с над 40%. Въпреки това смятам, че се очертава обръщане на тенденцията: от една страна - поради охлаждането на икономиката, а от друга - поради факта, че в Европа очевидно вече доста успешно се пести газ. В резултат на това намаляха и очакванията за нови повишения на цените на природния газ за следващата година. Това означава, че е възможно да се окажем в ситуация, при която идната година инфлацията в Европа да се понижи много по-бързо, отколкото тази в САЩ.

Какви ще са последиците от сегашното повишаване на лихвените проценти?

Шуларик: По принцип бих оценил развитието на лихвените проценти и лихвената политика на ЕЦБ като много положителни и правилни. Тя реагира на нарастващите нива на инфлация. Това е логично за всички. Банката иска леко да намали търсенето, така че общите инфлационни очаквания да останат стабилни, а гражданите да разберат, че става дума за еднократно явление. Разбира се, фактът, че ЕЦБ сега предприема толкова силни контрамерки, има своите последици. Например, ако искате да си купите къща или апартамент, ще видите, че лихвените проценти рязко са се повишили.

Това се отразява и на държавния дълг. Не веднага, тъй като не е необходимо държавният дълг да се рефинансира изцяло всяка година, но през следващите няколко години ще стане ясно, че времето, когато държавата трябваше да харчи все по-малко за лихвите по дълга си, вече е отминало. Сега ще трябва бавно и постепенно да се приспособяваме към факта, че лихвените проценти по държавните облигации отново ще се повишат и по този начин разходите за лихви в германския бюджет и в бюджетите на различните държави също ще нараснат.

Какви предизвикателства ни очакват още?

Мисля, че сме изправени пред уникални предизвикателства. Дори ако погледнете само икономическата история, става ясно следното: държавите сега са конфронтирани с предизвикателства, които са толкова сериозни, че са сравними с война. И тя се води на прага на Европа, на прага на ЕС, поради което има и съответните последици за енергийните пазари.

Тук не става дума за някаква си война изобщо – тя се води от Русия, която нападна Украйна, а същата тази Русия доскоро беше нашият най-важен доставчик на енергия. Това е исторически уникална ситуация. И е напълно възможно отново да се наложи да поемаме повече нови дългове, отколкото ни се иска. Това може да се окаже необходимо, за да преминем през тази тежка зима, да се справим с това тежко предизвикателство. В крайна сметка трябва да признаем, че се намираме в извънредна историческа ситуация.

*Мориц Шуларик (роден през 1975 г.) е професор по икономика. Изследва и преподава в Института по макроикономика и иконометрия към университета в Бон, както и в Sciences Po, Париж. Провежда редица изследвания на причините за финансовите кризи и трансформацията на финансовата система.

Снимка: Bloomberg L.P. | Аудио подкаст: Elana trading

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Петьо Блъсков и Атанас Бояджиев влязоха в спор "за" или "против" хартиената бюлетина в студиото на BG ON Air. "За" или "против" хартиената бюлетина, която взриви парламента? "В България се гласува с хартиена бюлетина в секции с под 300 души, така че ние имаме такова гласуване и в този момент. Хартиената бюлетина си съществува в изборния процес. Води се такъв спор при положение, че липсата на контрол върху машинното гласуване в този му вид е доказан", заяви журналистът Петьо Блъсков в студиото на "Денят ON AIR". Според адвокат Атанас Бояджиев в квартал "Столипиново" по време на избори сигналите за нарушения в изборния ден за над 10. Той смята, че проблемът не е само в недействителните бюлетини, а в голямата фалшификация и подмяна на протоколи в изборната нощ. Той оприличава това на кражба и изкривяване на вота на българите, докато машините са спестили недействителните гласове. "Машините не дават възможност за ко

Си Дзинпин спечели исторически трети мандат начело на Китай

Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия, съобщиха държавните медии. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат. Той обеща да работи "усърдно като лидер на Китай. Двадесетият конгрес приключи с избора новия Централен комитет от около 200 висши партийни служители. Те се събраха, за да изберат Постоянния комитет - ръководството на китайската политическа власт, на чийто връх Си седи твърдо. Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление. По-рано церемонията по закриването на конгреса беше прекъсната, тъй като бившият лидер Ху Дзинтао беше изведен от залата. Слабият 79-годишен Ху първоначално изглеждаше, че не желае да напусне първия ред на членовете на Пос

НАСА изстреля безпроблемно свръх-тежката ракета SLS към Луната (Видео)

НАСА осъществи безпроблемно първия полет на новата си свръх-тежка ракета SLS към Луната. Изстрелването бе отлагано няколко пъти в рамките на последните два месеца. Космическата агенция реализира старта в 8:48 часа българско време. Началната фаза премина гладко, като помощните ускорители се отделиха от ракетата около 2 минути след полета. Четири минути след полета двигателите на SLS продължиха да работят без проблем, а ракетата бе ускорена до 11 000 км/ч. Малко повече от 8 минути след полета първата степен на ракетата SLS се разкачи по план, а космическият кораб "Орион" влезе в орбита около Земята със скорост от 25 000 км/ч. С успешния си старт SLS се превърна в най-мощната ракета, с която разполага човечеството. Космическият кораб "Орион" започна да разгръща слънчевите си панели приблизително 18 минути след изстрелването. На борда му са няколко камери, които предават визуално състоянието на апарата. С програмата "Артемида" (Artemis) САЩ трябва да върне ам