Пропускане към основното съдържание

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Ще спре ли гласуването с маши купуването на гласове?

Петьо Блъсков и Атанас Бояджиев влязоха в спор "за" или "против" хартиената бюлетина в студиото на BG ON Air.

"За" или "против" хартиената бюлетина, която взриви парламента?

"В България се гласува с хартиена бюлетина в секции с под 300 души, така че ние имаме такова гласуване и в този момент. Хартиената бюлетина си съществува в изборния процес. Води се такъв спор при положение, че липсата на контрол върху машинното гласуване в този му вид е доказан", заяви журналистът Петьо Блъсков в студиото на "Денят ON AIR".

Според адвокат Атанас Бояджиев в квартал "Столипиново" по време на избори сигналите за нарушения в изборния ден за над 10. Той смята, че проблемът не е само в недействителните бюлетини, а в голямата фалшификация и подмяна на протоколи в изборната нощ. Той оприличава това на кражба и изкривяване на вота на българите, докато машините са спестили недействителните гласове.

"Машините не дават възможност за контрол на избора и лишават гражданите от правото да контролират избора. Има машини, които дават бюлетината на човека и той я вижда", каза Блъсков пред Bulgaria ON AIR.

Бояджиев отбеляза, че досега няма нито един подаден сигнал за нарушение или за манипулиране на машина.

"Има политическа криза в момента. Доверието до такава степен е спаднало в Народното събрание и в партиите, които, за съжаление, не вземат никакви мерки. Виждаме как те се капсулираха, изключиха гражданските квоти. Представят кандидати, които явно хората не ги одобряват", подчерта той.

"Тук, вместо да се пристъпи към следващ етап, към опресняване на тези партии, към млади лица, партиите на статуквото се самоизбират. Менюто трябва да се промени. Трябва да имаме право на избор. Трябва тази политическа криза да я преодолеем и можем само с нови лица, нови политики. Още от същото няма нужда", добави Бояджиев.

Блъсков е категоричен, че с флашка е подменен вотът и на последните избори, където първа политическа сила стана ГЕРБ, и на предишните, където първа политическа сила беше "Продължаваме промяната". Той е твърд, че машината е черна кутия, над която няма никакъв контрол.

"Машинният вот спира купуването на гласове, спира индианската нишка, защото не могат да снимат бюлетините. В "Столипиново" политическите сили ги научиха тези хора да гласуват срещу пари - 50 лв. за глас. В следващия момент, когато дойде машината и не се плаща, тези хора просто не излизат да гласуват. Въпреки това 80-годишна жена от ромски произход, която трудно говори български език, се справи с машината. Възрастните хора нямат проблем с гласуването", посочи Бояджиев.

Той обясни, че гласовете стават недействителни чрез белязване на самите бюлетини.

"Не съм склонен да вярвам на нашите пропагандисти и разни други, които се тръшкат. Тръшкат се защото им отива властта на кино. Като се махнат машините, 2 партии няма да ги има, даже 3", коментира Блъсков.

Снимка: Ладислав Цветков | Видео: bgonair.bg | Аудио: bnr.bg

Коментари

ПОПУЛЯРНО

Си Дзинпин спечели исторически трети мандат начело на Китай

Си Дзинпин си е осигурил исторически трети мандат като лидер на Китай след конгреса на Комунистическата партия, съобщиха държавните медии. Централният комитет на Китайската комунистическа партия избра Си за свой генерален секретар за още един петгодишен мандат. Той обеща да работи "усърдно като лидер на Китай. Двадесетият конгрес приключи с избора новия Централен комитет от около 200 висши партийни служители. Те се събраха, за да изберат Постоянния комитет - ръководството на китайската политическа власт, на чийто връх Си седи твърдо. Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление. По-рано церемонията по закриването на конгреса беше прекъсната, тъй като бившият лидер Ху Дзинтао беше изведен от залата. Слабият 79-годишен Ху първоначално изглеждаше, че не желае да напусне първия ред на членовете на Пос

НАСА изстреля безпроблемно свръх-тежката ракета SLS към Луната (Видео)

НАСА осъществи безпроблемно първия полет на новата си свръх-тежка ракета SLS към Луната. Изстрелването бе отлагано няколко пъти в рамките на последните два месеца. Космическата агенция реализира старта в 8:48 часа българско време. Началната фаза премина гладко, като помощните ускорители се отделиха от ракетата около 2 минути след полета. Четири минути след полета двигателите на SLS продължиха да работят без проблем, а ракетата бе ускорена до 11 000 км/ч. Малко повече от 8 минути след полета първата степен на ракетата SLS се разкачи по план, а космическият кораб "Орион" влезе в орбита около Земята със скорост от 25 000 км/ч. С успешния си старт SLS се превърна в най-мощната ракета, с която разполага човечеството. Космическият кораб "Орион" започна да разгръща слънчевите си панели приблизително 18 минути след изстрелването. На борда му са няколко камери, които предават визуално състоянието на апарата. С програмата "Артемида" (Artemis) САЩ трябва да върне ам